reklama

Karlova fantázia

Hovorte si čo chcete, ale najväčší sviniar pod Slnkom je pocit hladu. Prepadne človeka bez akéhokoľvek varovania. Zbaviť sa tej pliagy, dá to poriadne zabrať.

Písmo: A- | A+
Diskusia  (37)
Obrázok blogu

Tradície našich predkov by sa mali ctiť a udržiavať pri živote. A teda keď hovorím o jedle, tak to platí dvojnásobne. Isté je, že ľudia oproti minulosti viac kecajú, ako makajú. Výdaj energie pri mlátení do klávesnice je neporovnateľne nižší ako pri drôtovaní deravých hrncov, kosení, či okopávaní okopaniny.

Obrázok blogu

Minule, pár zím odvtedy už ubehlo a furt nič, nám veštica oznámila, že náš osud je dopredu nalinkovaný. Dobre. Beriem. Neviem, kto ma poslal do Prachatíc na výlet, ale uznávam, že urobil dobre. Práve tam prebiehali v plnom prúde mestské slávnosti. Súčasťou boli aj trhy s ukážkami ľudových remesiel a zvykov.

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
Obrázok blogu

Tento rok sa u našich západných susedov nesie v kontexte osláv ich najslávnejšieho rodáka. Volal sa Karel a nie je to Gott. Volal sa Karel Štvrtý. Pred 700 rokmi sa narodil, ci pana beka. Od pani, v kroji na fotke v strede, sme dostali okrem chuťovky, ktorú nám natiera na chlebík, aj informáciu, že recept pochádza zo stredoveku, presnejšie z doby Karla IV.

Obrázok blogu

Bravčová masť. Základný pilier, nositeľ chuti a zároveň integračný prvok celého receptu. Kto si myslí, že budeme pražiť, zle si myslí. Masť vyberieme z chladničky. Ani na ňu nemrkneme. Ignorujeme ju tak dlho, že z toho celá zmäkne.

Obrázok blogu

Cibuľa. Ľudová múdrosť hovorí za všetko: „Človek skôr navarí bez ohňa, ako bez cibule.“ Priatelia, toto je aj náš prípad.

SkryťVypnúť reklamu
reklama
Obrázok blogu

Cibuľu pretransformujeme na cibuľku pomocou nožíka a šikovných rúk. Vhodné by boli rovnaké kúsky. Ale ak sa to nepodarí, nič hrozné sa nedeje.

Obrázok blogu

Jablko. Špásonosný element. Dodá iskru, humor, osvieženie a hlavne moment prekvapenia.

Obrázok blogu

Najprv ho prepolíme a zbavíme sa jadrovníka. Kvôli tomu nemusíme jachať do neďalekého Temelína. Postačí, ak vyrežeme ten stred.

Obrázok blogu

Polovičky pokrájame v pozdĺžnom smere. Rezy vedieme pevnou rukou vo vzdialenosti 2 až 4 milimetre.

Obrázok blogu

Pozdĺžne pokrájané polovičky preklopíme na bok. Použijeme CtrlC a CtrlV: Polovičky pokrájame v pozdĺžnom smere. Rezy vedieme pevnou rukou vo vzdialenosti 2 až 4 milimetre.

SkryťVypnúť reklamu
reklama
Obrázok blogu

Život je zmena a preto teraz budeme rezať v priečnom smere. Ajhľa, dostali sme kocôčky. Oslavy čiastočného úspechu a faktu, že máme ešte všetky prsty celé, musia počkať. Ešte sme nevyhrali! Okrem toho sme profíci, čo varia dve jedlá naraz. Je čas skontrolovať druhý pokrm.

Obrázok blogu

Pst...nevyrušme hríby pri sušení, vráťme sa teda k odštartovanému procesu.

Obrázok blogu

Vyberieme si vhodnú misku. Ak teda môžem do toho kibicovať, tak radšej rovno misu.

Obrázok blogu

Presypeme do nej naše kubistické výtvory. Nielen Picasso je umelec, aj my sme! V telke dávali, že varenie dnes už nie je iba varenie, ale je to kulinárske umenie.

Obrázok blogu

Čerstvo pomleté čierne korenie a soľ. So soľou opatrne. Menej je niekedy viac, lebo v prípade potreby sa dosoliť dá. Odsoliť nie. Koreniny si tam môžete nasypať aké a koľko chce. Udeľujem vám voľnú ruku podľa vlastnej minty.

SkryťVypnúť reklamu
reklama
Obrázok blogu

Zmes s láskou a nehou pomiešame.

Obrázok blogu

Masť už prestáva klásť známky odporu, už vytuhla, potvorka jedna. Šup s ňou do misy. Miešame zodpovedne. Zelenina a ovocie musia byť rovnomerne rozptýlené v masťovom mikrokozme.

Obrázok blogu

Teraz niekde splašíme uzatvárateľnú nádobu, po slovensky téglik s oným. Nátierku tam celú presunieme. Uložíme ju na horšie časy na chladné a tmavé miesto. Ideálne do chladničky. Teraz nám neostáva nič iné, iba čakať na dve veci. Aby masť stuhla a na ten prekliaty, a v tomto špecifickom prípade aj podozrivo pomaly prichádzajúci pocit hladu.

Obrázok blogu

Konečne koštovka. Dočasne neplatí zásada, že po 18:00 by sa nemalo jesť. No veď kto chce, nech trpí.

Obrázok blogu

Ja, osoba zodpovedná tu miestoprísažne vyhlasujem, že môj verdikt je áno.

Obrázok blogu

Pôjdem asi na dupľu, ako v školskej jedálni.

Obrázok blogu

Na záver mi dovoľte, aby som pripil Karlovi IV na jeho večnú slávu. Štýlovo. Ako inak, s českým pivom. Na zdravie a dobrú chuť.

Igor Múdry

Igor Múdry

Bloger 
  • Počet článkov:  196
  •  | 
  • Páči sa:  81x

Prémioví blogeri

Zmudri.sk

Zmudri.sk

3 články
Martina Hilbertová

Martina Hilbertová

49 článkov
Juraj Karpiš

Juraj Karpiš

1 článok
Yevhen Hessen

Yevhen Hessen

24 článkov
Jiří Ščobák

Jiří Ščobák

754 článkov
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu