reklama

Hlivový neviem čo

Kríza. Tu, tam, vlastne všade. Hypotekárna, dlhová, vzťahová, v RKC a hlavne stredného veku. Ako keby nebolo dôležitejšie záležitosti riešiť. Chcem tu navariť a ani neviem ako sa to správne volá. Samozrejme, náš a aj európsky zákonodarný dvor zaspal na vavrínoch! Dobre, otázka miery dovoleného zakrivenia banánov bola napokon, napriek nacionalistickým hádzačom polien pod nohy, zdarne uzákonená. Viete čo by sa však malo riešiť? Nie veru to ich DPH, sociálne odvody a iné podvody. Veď aj Hamlet by sa dnes, samozrejme keby nebol Dán, ale bol náš, pýtal: „Perkelt či paprikáš?"

Písmo: A- | A+
Diskusia  (19)

Dnešný návod na oklamanie žalúdka je časovo a finančne priateľsky naladený. Tuším bude aj vegetariánsky a preto aj zdravý. Asi. Darmo krútite hlavami, dnes sa bude variť opäť hliva ustricová. Ako keby som Vás počul: „Zase hliva? Prečo?" Nuž preto, lebo nám z nej ostalo po poslednom varení.

Obrázok blogu



Hlivu ustricovú, na obrázku hore, pokrájame na približne rovnaké pásiky, prúžky, dieliky a to tak, aby vyzerala ako hliva ustricová na obrázku dole.

Obrázok blogu


Absenciu cibule v kuchyni môžeme smelo prirovnať ku katastrofe. My ju máme, takže sa upokojíme, koniec sveta sa pre dnešok odkladá.

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
Obrázok blogu

Treba ju pokrájať na drobné elementy nápadne pripomínajúce tvar kocky.

Obrázok blogu

Do veľkej panvice dáme rastlinný olej (bylinožravce) / bravčovú masť (všežravce), vysypeme do nej cibuľku a restujeme.

Obrázok blogu

Keď cibuľa vykazuje štádium alkoholika po príchode domov - sklovitý výraz, zasypeme ju mletou červenou paprikou. Použijeme sladkú a miešame o stošesť. Slabšie povahy nech panvicu umiestnia mimo dosahu plameňa, či iného média využívajúceho na ohrev. Neradno by bolo pokrmu zhorknúť!

Obrázok blogu

Našu pokrájanú hubu tam dáme v tomto momente a ideme dochucovať. Trošku mletého čierneho korenia, trošku soli. Ak trošku vegety, tak vynecháme trošku soli. Premiešame, zalejeme vriacou vodou z našej kanvice (Vy z Vašej kanvice) a necháme len tak dusiť, čo znamená, že nádobu, v ktorej sa pokrm varí prikryjeme pokrievkou. Pripomínam, že v našom prípade je to panvica.

SkryťVypnúť reklamu
reklama
Obrázok blogu

Dusíme ½ hodiny, čo je dostatočný časový interval. Ale pozor! 20 minút za nami a my čo? No koštujeme. Ak sa nám chuť nezdá, tak si ju upravíme podľa vlastnej predstavy. Pre mňa za mňa aj erotickej. Veď kuchári v telke hovoria, že jedlo má byť sexi. Aby reč nestála, ideme hotoviť omáčku.

Obrázok blogu

Smotanové zátišie: jedna smotana taká a jedna smotana taká. Do bielej misky dáme 2 polievkové lyžice hladkej múky...

Obrázok blogu

...plus tie dve smotany. Kvalitne premiešame a čakáme na zvukové znamenie. Píp - píp - píp - ešte jeden píp. Hotovo, hliva je dodusená a vyzerá presne takto.

Obrázok blogu

Omáčku vylejeme do panvice a premiešame. Ja viem, opakujem sa, ale miešať sa musí. 10 minút varíme na tom najmiernejšom ohni na svete. Miešame lenivými kruhovými pohybmi, aby sa to neprichytilo o dno. Lebo to by nebolo dobré. Znovu koštujeme a keď, tak už viete že čo.

SkryťVypnúť reklamu
reklama
Obrázok blogu

Vyšperkovanie. Niekde nájdeme citrón. Nám stačí vlastne iba polovička. Ak je celý, urobíme na ňom krížik zo spodnej strany a prekrojíme ho. Vytlačíme šťavu do panvice. Ale pozor! Postupujeme opatrne, ako Tarzan v knihe džunglí. Spoliehame sa len na vlastné zmysly, konkrétne na chuť. Ak treba ešte kyslosti, nekompromisne stisneme citrón. Ochutnáme. Už je to tak, ako to má byť.
Príloha. Rôzne kulinárske pramene uvádzajú rôzne prílohy. Od knedle, halušiek, noky dokonca niektorí by chceli, cez cestoviny až po chlieb. Moja rada: priložte čo máte. Dcéra, za ktorej výdatnej pomoci vznikal tento pokrm rozhodla, že cestoviny - kolienka budú fajn. Tak fajn, veď nemusí byť mäso každý deň.

SkryťVypnúť reklamu
reklama
Obrázok blogu
Igor Múdry

Igor Múdry

Bloger 
  • Počet článkov:  196
  •  | 
  • Páči sa:  81x

Prémioví blogeri

Post Bellum SK

Post Bellum SK

74 článkov
Karolína Farská

Karolína Farská

4 články
Matúš Sarvaš

Matúš Sarvaš

3 články
Adam Valček

Adam Valček

14 článkov
Pavol Koprda

Pavol Koprda

10 článkov
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu