reklama

S brokolicou revolučne po francúzsky

„Dnes je sviatok náš, neskúšajte nás!"- neochvejne sme my bojovali za starých dobrých časov proti nenávidenej totalite. Naši červenogvardejci si to ale spískali sami. Keby bol Medzinárodný deň študentstva sviatok ako má byť, teda kompletný, aj s dňom pracovného voľna, dopadlo by to veru inak. Žiactvo by sa pekne rozpŕchlo domov. Starostlivý rodič by ho privítal vyprážaným bravčovým šniclom...a bolo by dobojované. Tribúni ľudu by sa po kalorickom obede maximálne tak vykotili leda na kanapu. Revolúcia sa totiž s plným bachorom robiť nedá. Nech si dnes ale hovorí kto čo chce, bola jednoznačne prínosom. Čo významného priniesla? Napríklad kivi. Chlpatý zemiak bol asi postrachom celého ÚV KSČ, keď ho pred nami tak urputne utajovali. Alebo brokolica. Kto vtedy chyroval o niečom takom výstrednom a preto aj protisocialistickom? Všade iba samý karfiol. Aj to iba pod pultom a v lete. Lenže okrem pozitív nám priniesla aj negatíva.

Písmo: A- | A+
Diskusia  (23)

Objavila sa tu jedna sekta s výstredným správaním. Oni jednoducho popierajú dejinný význam a vedúcu úlohu rezňa vypraženého v trojobale. Reagujú na meno vegetarián. Chceli boj? Majú ho mať! Budú porazení vlastnými zbraňami. Brokovnicou, pardon brokolicou na nich! Priatelia moji hladní, milí všežravci, nechceme tu však pôsobiť militantne a nepriateľsky, preto sa ďalej v článku nebudú vyskytovať žiadne zbrane. Maximálne tak vojnová varecha, ale tú dočasne zakopeme.

Základom našej dnešnej experimentálnej činnosti v kuchyni sú cestoviny.

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
Obrázok blogu

Širšie cestoviny - do každej rodiny. Postupujeme podľa inštrukcií výrobcu. Ale pre môj kľudný spánok: vodu osolíme, privedieme do varu, kto chce, tak si pridá trochu oleja (Samozrejme rastlinného, pre boha živého!) a v závislosti od výkonnosti nášho výhrevného telesa varíme dostatočne dlho.

Obrázok blogu

Ak ich náhodou vytiahneme trochu skôr, ako by to bolo vhodné za normálnych okolností, nič sa nedeje, lebo potom sa volajú že Al Dente. Avšak pozor! Sú zákerné. Ak im nedoprajeme dostatok času na vybláznenie sa vo vírivke, možno budeme musieť navštíviť svojho Al Dentistu. Ponaučenie: všetko chce svoj čas.

Obrázok blogu

S brokolicou je to také isté ako aj s prasaťom. Tiež sa pred použitím obára. Opaľovať nedoporučujem. Sedem, osem minút na miernom ohni postačí a zaručene zmäkne každá bosorka.

SkryťVypnúť reklamu
reklama
Obrázok blogu
Obrázok blogu

Šampiňón je našim zaručeným šampiónom. Dodá nám, keď už nie výraznejšiu chuť, tak aspoň pocit priblíženia sa k frankofónnej gastronómii. Veď aj revolúciu (tú Veľkú a francúzsku, nie októbrovú) vymysleli Francúzi. Každý priemerne sčítaný kuchár vie, že revolúcia požiera svoje vlastné deti. Inak to nie je ani v našom vzorovom prípade - na gilotínu s hubami! Hriešnikov posekáme a usmažíme ich ako v pekle.

Obrázok blogu

Obrázok blogu

Crème Fraîche (Nemec to číta krém freš) je podľa môjho skromného názoru čosi medzi kyslou smotanou a jogurtom. Ten delikátny fešák v popredí je pomletý cesnak.

Obrázok blogu

Pridáme to všetko k šampiňónom, aby im nebolo tak clivo na duši. Za sústavného používania mierneho donucovacieho prostriedku - varechy, nie pomocou obuška zabaleného do novín, privedieme našich demonštrantov, ktorí sú už zo všetkého na mäkko, do bodu varu. Na zvýraznenie efektu im vmetieme do očí niezotvorný plyn, ale čerstvo pomleté korenie.

SkryťVypnúť reklamu
reklama
Obrázok blogu

Dozrela doba pre náš nežný revolučný výdobytok - brokolicu.

Obrázok blogu

Maximálne jemne premiešame a ak uznáme za vhodné, tak to celé napokon zahustíme niečím čo máme po ruke.

Obrázok blogu

Tento vlastnoručný, famózny a vysokohodnotný kulinársky klenot nakoniec vyšperkujeme k totálnej dokonalosti postrúhaným syrom. Samozrejme že francúzskym, inak neručím za nič. Voala!

Obrázok blogu

Bon appétit!

Igor Múdry

Igor Múdry

Bloger 
  • Počet článkov:  196
  •  | 
  • Páči sa:  81x

Prémioví blogeri

Yevhen Hessen

Yevhen Hessen

20 článkov
Juraj Hipš

Juraj Hipš

12 článkov
Karolína Farská

Karolína Farská

4 články
Lucia Šicková

Lucia Šicková

4 články
Pavol Koprda

Pavol Koprda

10 článkov
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu