reklama

Oškvarkové pagáčiky

Ako nám názov dnešného receptu naznačuje, čo naznačuje, on to priamo prezrádza, dnes budeme piecť o dušu. Veru tak budúci nádejní tovariši cechu kuchárskeho, zase ma kopla kuchárska múza. Vlastne pekárska. Ako dobre vieme, existujú niektoré odrody požívatín, ktoré dokážu vykúzliť iba naše matere. Z tohto titulu som sa kutral v maminom papierovom archíve. Tak tu je tá nezdravá potravina. Prípadné vedľajšie účinky konzultujte so svojim lekárnikom, lekárom, alebo kondičným trénerom.

Písmo: A- | A+
Diskusia  (82)

Čo asi tak budeme potrebovať? Predovšetkým kľud, dostatok priestoru v kuchyni a čas. Potom ešte jeden sporák, rozličné náradie úzko späté s procesom prípravy a finalizácie produktu. Samozrejme nesmieme zabudnúť na našu Božku. Treba ju tiež občas vyvenčiť. Povrčí si, ale nehryzie. Myslím si, že po úvodnej omáčke nastal ten správny okamih na odkrytie kariet a zverejnenie zoznamu komponentov, bez ktorých by to nešlo.

Obrázok blogu

Aby ste mali dokonalú predstavu ako to všetko vyzerá, tak takto to vyzerá. Masť, čo sa v našich podmienkach volá sádlo a jedna smotana sú hore nohami. Nevadí, na veci to nič nemení.

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
Obrázok blogu

Začneme oškvarkami. Nachystáme Božku s mlynčekom, aby sme ich pomleli. Melieme.

Obrázok blogu

Už sme pomleli. Nezdá sa to, ale teraz nastáva rozhodujúci moment. Pôvodne som mal taký plán, že si vypracujem cesto bez pomletého špeku. Vyvaľkané cesto sa malo potrieť pomletými oškvarkami, potom sa malo preložiť, znovu vyvaľkať, preložiť, znovu vyvaľkať, preložiť, znovu vyvaľkať, preložiť, znovu vyvaľkať, preložiť, znovu vyvaľkať. Hádam by už aj stačilo. Ja som to však trochu poplietol. Všetko som to švacol do misky a Božka to vymiešala. No čo už narobíte. Nevadí ideme ďalej, ako keby sa nič nestalo.

Obrázok blogu

Oškvarkové cesto necháme teraz tvrdo makať. Nech nám kvasnice pekne krásne ukážu, čoho sú schopné. Ja sa idem zatiaľ spamätať na balkón. Nie je nič lepšie na pošramotené nervy, ako čerstvý vzduch. Plus cigareta.

SkryťVypnúť reklamu
reklama
Obrázok blogu

Dosku pomúčime hladkou múkou.

Vyvaľkáme a preložíme cez seba.

Vyvaľkáme a preložíme cez seba.

Vyvaľkáme a preložíme cez seba.

Obrázok blogu

Jednému z toľkej roboty aj vyhladne. Tak si dám excelentnú hríbovú polievku na kyslo. O nej niekedy nabudúce. Ukecám autorku a spoločne si ju ukuchtíme. Tak prisahám!

Obrázok blogu

Vyvaľkáme a preložíme cez seba.

Vyvaľkáme a preložíme cez seba.

Vyvaľkáme a nepreložíme cez seba. Alebo aj môžeme. Ako chceme.

Obrázok blogu

Niekde vylovíme vhodný vykrajovač. Napríklad ten na linecké cesto sa javí ako celkom vhodná alternatíva. Plech pokryjeme papierom na pečenie. To sme už preberali. Kruhové útvary potrieme vyšľahanými žĺtkami, budú mať zdravú farbu.

SkryťVypnúť reklamu
reklama
Obrázok blogu

Máme najvyšší čas na predhriatie šporheľtu. Odporúčam piecť pri teplote od 185 po 220 stupňov. Ako dlho? Tak to je fakt otázka na svojom mieste. Povedzme že od 15 do 25 minút. Pagáčiky sa najprv odujú, zväčšia tak svoj objem. Postupne naberajú farbu. Keď vyzerajú ako vymaľované, tak sú hotové.

Obrázok blogu

Pohľad na tú krásu z iného uhla.

Obrázok blogu

Záverečné resumé. Viacej by sa mi to páčilo, keby som pomleté oškvarky natrel na cesto a potom ho prekladal. Uvidíme nabudúce. SOĽ! Nesolil som, lebo som sa naivne domnieval, že oškvarky to dostatočne dochutia. Tieto boli kupované a slanosťou nestačili. Na budúce ich musím najprv ochutnať. Veru tak, ako tvrdí klasik: „Práce chvatná, málo platná!"

SkryťVypnúť reklamu
reklama
Obrázok blogu

Aj keď boli pagáčiky vzdialené od maminých, tak sa zjedli všetky. Aj keď niektorí, ale hlavne ja, mali pindy ohľadom absencie soli. Darmo je, tréning robí majstra.

Igor Múdry

Igor Múdry

Bloger 
  • Počet článkov:  196
  •  | 
  • Páči sa:  81x

Prémioví blogeri

Pavol Koprda

Pavol Koprda

10 článkov
Juraj Karpiš

Juraj Karpiš

1 článok
Post Bellum SK

Post Bellum SK

74 článkov
Yevhen Hessen

Yevhen Hessen

20 článkov
Zmudri.sk

Zmudri.sk

3 články
Jiří Ščobák

Jiří Ščobák

752 článkov
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu