Polievka, dnes struková

Autor: Igor Múdry | 10.1.2014 o 23:36 | Karma článku: 10,20 | Prečítané:  4130x

Padlo tu interné rozhodnutie, že nasledujúci text skoncipujem spôsobom sebe vlastným. Ja teda polievočku môžem, priznávam aj bez mučenia. Ba priam musím. Prosím, uznávam, existujú medzi nami aj jedinci, ktorí sa vrhajú priamo na šnicle. To je ich vec. Dnes si uvaríme dobrú polievku. Zaženieme hlad a aj sa dozvieme niečo nové. Vlastne staré, lebo celé by to malo mať historický nádych.

01.JPG

Základom budú zemiaky. Ošúpané a pokrájané na kocky podľa našej ľubovôle. Veď my to budeme papať. Osobne volím menší rozmer strán kocky. Rýchlejšie sa to potom uvarí a na lyžicu sa zmestia vedľa seba aj ostatné súčasti pokrmu.

02.JPG

Dnešný recept je naozaj jednoduchý, tak som sa rozhodol, že ho treba mierne skomplikovať, keď už je ten piatok večer. Okrem toho, v pondelok môžete ohurovať kolegov v závodnej jedálni informáciami, ktoré budú. Zemiaky dáme do hrnca, zalejeme vodou a osolíme. Našim čiastkovým cieľom a nevyhnutným predpokladom celkového úspechu dnešného projektu je ich uvarenie do mäkka. Nie, to ešte neboli tie sľubované informácie.

03.JPG

Čo nám dodá tú správnu fazónu? Konzerva priatelia! A v nej zelené fazuľkové struky. Vynikajúce riešenie. Ale to nie je ešte nič! Kyslú smotanu si nachystáme. Na Nový rok sme doma kuchtili podobnú vecičku. Len sa použila sladká smotana s octom a namiesto strukov pokrájaná hliva. To len tak na okraj.

04.JPG

Takto vyzerá obal od bobkového listu, samotné lístky, dobre tušíte, sa nachádzajú v ňom. Použijeme 2 až 3 kusy. Dnešnému výtvoru sa v germánskych krajoch nepovie inak, ako Suppe. Románske národy, reprezentované Španielmi a Portugalcami to od nich prevzali a zdokonalili do podoby Sopa, Francúzi zase Soupe, Taliani iba po taliansky a to Zuppa. Holanďania majú Soep a Angličania Soup. Slováci polievku a je jasné, že všetci okrem nás v tom majú poriadny miš-maš.

05.JPG

Celá rasca, mleté biele korenie a soľ. Tá rasca sa mi nevidí, asi som to s aranžovaním mierne prehnal. Nezdá sa mi, že by tam patrila. Ja ju tam nedám. Vy robte ako uznáte za vhodné, ale potom sa mi nesťažujte, že som vás nevaroval. Korenie pridáme do hrnca a soľ nie, lebo už sme solili vodu k zemiakom. Na rascu v tomto recepte môj názor už poznáte.

06.JPG

Približne toľkoto múky dáme do kastróla. To robil Jaro. Postavil sa potom k sporáku a miešal ju, až kým nevznikla zápražka. Pozor, bez oleja, bez masti, len tak. Rýchly proces.

07.JPG

Ani sa nenazdáte a hrozí prihorenie, tak sa sústredíme. História polievkovej genézy musela niekedy začať. Údajne v dobe kamennej varili niečo na jej spôsob v akýchsi vakoch, alebo mechoch. No budiž, ale je to podľa mňa veľmi ťažko overiteľné. Ale, každé začiatky sú ťažké. Aj tak je to vtákovina.

08.JPG

Zemiaky sa bublajúc blažene prevaľujú vo vodnej lázni, tak si požičiame pár lyžíc kvapaliny a rozmiešame ju s múkou. Aby vraj nevznikli hrčky, keď sa to naleje do hrnca. 9000 - 6000 rokov pred Kristom sa dá nesmelo hovoriť o niečom, čo už vzdialene pripomína polievku. Mezopotámci totiž vymysleli nielen koleso, ale aj džbán a keramický hrniec. Potom už nebol problém vyvárať zrno a zeleninu. Ten bobkový list ste tam dali? No, veď sa len pýtam, tak sa nemusíte hneď toľko paprčiť!

09.JPG

Lepšie by ste urobili, keby ste rozmiešali kyslé smotany s vodou z hrnca. Nie z toho! Pre boha živého, to je kastról! Odteraz budeme hrncu so zemiakmi pracovne hovoriť hlavný hrniec. Áno, vodu pridáme z hlavného hrnca. (Poznámka pre čitateľa - to je ten so zemiakmi.) Pár lyžíc úplne stačí. Aby vraj nevznikli hrčky, keď sa to naleje do hrnca. Nie, teraz to ešte nelejeme, ja vám poviem kedy. Fajčiarska prestávka. Trvalo to neskutočných 4500 rokov, aby sa polievka dostala do strednej Európy. Putovala od roku 5000 do 500 pred Ježiškom cez Egypt a Grécko. Práve okolo roku mínus 5000 ľudstvo zaznamenalo výrazný úspech na poli stolovania. Máme tu prvý drevený a kamenný polievkový tanier. Viete si to predstaviť?

10.JPG

Ak sú zemiaky uvarené, nasypeme tam fazuľové struky. Jemne premiešame, lebo oni sú už predvarené a dajme tam rovno aj zápražku. Teraz by malo nasledovať, že budúci pokrm privedieme do varu. No to je tiež volovina. Ako ho máme priviesť? Čo ho chytíme za ucho a privedieme k varu? Alebo mu mám zatancovať nejakú zmyselnú kreáciu pri tyči, aby som ho priviedol do varu? On sa tam dostane sám, len ho pekne nechajme na pokoji a neuberajme mu zásluhy vo svoj prospech. V rokoch 2917 až 2417 pred VOSR sa k slovu konečne dostáva Rímska ríša. Polievka stúpa závratným tempom v rebríčku popularity a my sme sa konečne dožili prvého príboru na svete, ktorého súčasťou je lyžica.

11.JPG

Na hornej fotke je polievka bez kyslej smotany. Pridáme ju za stáleho miešania. Na dolnej fotke je polievka s kyslou smotanou, čo je zrejmé už na prvý pohľad. A je uvarené priatelia!

12.JPG

V stredoveku bola polievka pokrmom chudobných. Prebiehalo to takto. Na raňajky podrvené zrno zaliate horúcou slanou vodou a hybaj ho na pánske! Keď je raz niekto v kurze, dostane sa aj do kráľovských komnát. Inak to nebolo ani s polievkou. Dobyla si srdcia Bourbonovcov, Habsburgovcov a jej čaru podľahol aj ten metrosexuál Ľudovít XIV. - kráľ Slnko.

13.JPG

Toto je moja porcia. Vidím tam nejaké drobné hrčky. Nech. V rozmedzí rokov 1800 až 1900 sa to konečne niekomu podarilo a vznikajú tzv. čisté a priehľadné polievky a bujóny.

14.JPG

Toto je Jarova porcia. Vidím tam nejaké drobné hrčky. Nech. Na prelome 19 a 20 storočia vymyslená bola instantná polievka. Som celkovo dojatý.

Neodpustím si dodatok. Aj tak musíme počkať, pokiaľ polievočka vychladne, aby sme sa nespálili. Vedci zistili, že pri konzumácií, ale naozaj, fakt dobrej polievky, si podvedome vybavujeme pekné, príjemné a pozitívne okamihy z nášho detstva. U mňa to funguje dokonale. Vybavia sa mi spoločné nedeľné obedy. Polievka musela byť, to by inak nešlo. Slepačia alebo hovädzia, so slížikmi a zeleninou. Na ilustráciu spomeniem iba mrkvu pokrájanú na kolieska a cibuľu v celku, dokonca v šupke. Niečo grandiózne. Na hladine sa o seba opierali decentné, ba priam až diétne mastné oká. Lež, moja pubertálna osoba to z duše nenávidela. Možno viac, ako sobotné upratovanie. Večná škoda, že som sa ešte nenaučil cúvať v čase. Čo by som za to dal.

Dobre teda. Polievka tu bola pred nami, je tu s nami a bude tu istotne aj po nás. Vychutnajme si preto tú svoju. A ak by sa nám zdalo, že to bolo málo, tak nebuďme príliš na seba skromní a dorazme sa nejakou drobnosťou tak, ako sme to urobili aj my s Jarom.

15.JPG

 

Páčil sa Vám tento článok? Pridajte si blogera medzi obľúbených a my Vám pošleme email keď napíše ďalší článok
Pridaj k obľúbeným

Hlavné správy

EKONOMIKA

U. S. Steel odchádza, o košickú fabriku bojujú Třinecké železárny

U. S. Steel predáva košické železiarne, ponuku predložili Číňania a skupina slovenských miliardárov.

KOMENTÁRE

Ako o tridsať rokov rozvrátim našu spoločnosť

Moderné demokracie sa premenia na vlády starých.

SVET

Dôsledky talianskeho referenda pocíti celá Únia

Neúspešné talianske referendum vystrašilo trhy.


Už ste čítali?